7:44 PM

Pudding z nasion szałwii hiszpańskiej CHIA + przepisy

Nasiona chia o których wszędzie teraz głośno i które stały się poniekąd modne, to nasiona szałwii hiszpańskiej, pochodzącej z Ameryki Południowej. Tam od dawien dawna Aztekowie uważali je za pokarm bogów. Spożywali je codziennie utrzymując, dzięki nim mają dobrą kondycję fizyczną oraz bystry umysł. Zaś Indianie z dzisiejszej południowo-zachodniej części Meksyku, traktowali nasiona chia jako swoje podstawowe pożywienie. Jak podają źródła, mogli spożyć 1 łyżeczkę nasion i wędrować cały dzień bez przerwy.
Nasiona chia, potrafią się żelować i zwiększyć objętość aż 9 razy. Są niesamowicie zdrowe, a puddingi lub koktajle z ich dodatkiem mogą być pyszne i wyglądać okazale. Nasiona te mają niesamowitą właściwość, otóż pęcznieją i żelują zwiększając swoją objętość poprzez absorpcję płynu, w którym są namoczone. Następnie już w organizmie uwalniają płyn stopniowo w miarę trawienia i nawilżają w ten sposób organizm od środka.
 
Pudding z nasion szałwii hiszpańskiej to absolutny hit!
Nasiona CHIA zaprzyjaźniły się ze mną stosunkowo niedawno. Zdążyły już podbić moje serducho. Mimo niepozornego wyglądu, mają mnóstwo właściwości odżywczych
i mało kalorii. Nasiona można dodawać do owsianek, omletów, koktajli i innych przysmaków.
Nasiona szałwii hiszpańskiej dostępne są w sklepach zielarskich i na stoiskach ze zdrową żywnością. Są bardzo wydajne, paczuszka 500 g wystarcza na bardzo długo. Dziś podam Wam przepisy na moje 2 najbardziej ulubione puddingi z chia. 
Pudding bananowy z jagodami goji i nasionami chia
Składniki:
2 łyżki nasion chia
250 ml mleka kokosowego lub migdałowego, który możesz zrobić samemu. (patrz niżej)
2 łyżki wiórek kokosowych (niesłodzonych)
miód do smaku
owoce (np banany, jagody goji i kilka rodzynek) orzechy włoskie i mięta

Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw na kilka godzin do lodówki.Na końcu dodaj owoce i orzechy.
Taki pudding nadaje się na śniadanie, II śniadanie, deser.

JAGODOWY PUDDING Z NASION CHIA
Składniki:
2 łyżki nasion chia
1 szklanka (250 ml) mleka (ja robię na krowim, bo lubię, ale na kokosowym czy migdałowym jest równie pysznie i bardzo zdrowe)
1 łyżeczka miodu
jagody (ze słoika lub - w sezonie - świeże)

Do słoika wsypuję nasiona chia, zalewam mlekiem, dodaję miód. Zakręcam i bardzo, bardzo dokładnie mieszam. Wstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągam pudding z lodówki, dodaję doń 2-3 łyżki jagód (jeśli podaję świeże, to rozgniatam je uprzednio w miseczce). Mieszam, zajadam.

MLEKO MIGDAŁOWE
Składniki:

• 250 g całych, niełuskanych migdałów
• Woda
Migdały umyłam i wsypałam do miski. Zalałam wodą i odstawiłam na noc. Odcedziłam je tak, by zostały bez łupinek i zbindowałam na proszek. Dodałam szklankę wody i miksowałam do uzyskania konsystencji papki. Papkę zalałam szklanka gorącej wody i zaparzałam przez kilka minut. Odcedziłam przez ściereczkę (gaza, bardzo gęste sitko). Otrzymałam 1,5 szklanki mleka migdałowego :).
Dziś dodałam do niego 3 łyżki nasion chia i łyżkę miodu, wszystko zmiksowałam. Dorzuciłam trochę rodzynek, kilka pokruszonych orzechów włoskich i odrobinę startej wanilii.
Samo zdrowie!

1 komentarz:

  1. Wypróbowałam pudding bananowy z jagodami goji i nasionami chia - rzeczywiście rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Dzielcie się swoją opinia, komentujcie, staram się odpowiadać na Wszystkie pytanie. Zapraszam! :)

Copyright © 2016 Mummy of 2 boys , Blogger
h